Op deze pagina vindt uw informatie over de werking en aanleg van een warmtepomp.

Een warmtepomp doet eigenlijk niets anders dan warmte energie uit een bron halen en dit vervolgens elders weer af te geven. De bron kan onder andere water maar ook gewoon buiten lucht zijn.

 

Om een warmtepomp een zo hoog rendement te geven is het van belang om de bron en afgifte temperatuur zo dicht mogelijk bij elkaar te laten komen. Het verwarmen van een woning gebeurt dan niet meer met water van gemiddeld 80 ºC zoals bij een oude cv ketel.

Zelf niet met water van 50ºC zoals bij een goede HR-ketel. Maar met water rond de 30ºC of nog lager. Dit betekent dat een normale radiator nauwelijks werkt en er dus al snel gekozen word voor vloerverwarming. Echter de vloerverwarming met een warmtepomp vraagt ook extra aandacht van de installeerde partij.

 

Energie besparen met een warmtepomp is nagenoeg altijd haalbaar echter om geld te besparen komt hier nog een adder onder het gras vandaan. Dit komt omdat wij hier gemiddeld ongeveer €0,60 cent per m³ gas betalen en hierin zit grofweg 10 kw/h dus we betalen dan slechts €0,06 per Kw/h gas en dit tegen €0,24 Kw/h elektra. Dus om financieel gelijk te draaien heb je een warmte pomp nodig met een (COP) Coefficient Of Performance van 3.

 

(COP) Coefficient Of Performance geeft aan hoeveel warmte een warmtepomp afgeeft in verhouding tot het opgenomen vermogen. Stel een warmtepomp neemt 1 kw op en heeft een cop van 4 dan geeft hij dus 4kw af echter de pomp ontwikkeld ook warmte en als deze binnen is geplaatst mag je het gebruikte energie hier nog bij optellen. Dus je betaald dan 24 cent voor 4Kw/h + 1Kw/h = 5Kw/h met gas had u hier 30 cent voor moeten betalen.

 

Een warmtepomp is dus zeer zeker rendabel te krijgen nu gaat dit in een bedrijfspand vaak makkelijker omdat de ruimte temperatuur vaak lager ligt dus het afgifte temperatuur lager is wat de COP weer ten goed komt. Voor een woning zijn ook zeer mooie en betaalbare systemen te koop. De Combinair van Daalderop is hier een mooi voorbeeld van door de lage investering en zijn geringe afmetingen is deze in de woningbouw uitstekend toe te passen dit is een warmtepomp die ondersteund wordt door een ingebouwde HR/ketel. Dit toestel maakt als bron gebruik van de buiten lucht dus gratis. En de ingebouwde ketel ondersteund het toestel in dien nodig. Ook het warm water bereiding geschied door de ketel dit is gedaan om dat warmwater via een warmte pomp een dus danig lage COP heeft dat gas gewoon voordeliger is. Tevens zal op korte termijn dit toestel ook kunnen koelen in de zomer. Dus veel comfort bij een geringe investering en nog energie besparen tegelijk dat wilt u toch ook?