Verlichting

verlichting1klein.jpg

 

Een goede verlichting moet de zekerheid geven, dat mensen onder alle omstandigheden naar behoren kunnen functioneren en moet bijdragen aan het welzijn van mensen.

 

Verder moet een goede verlichting de veiligheid op de werkplek bevorderen. Voor dat doel is een bepaalde verlichtingssterkte en verdeling nodig.

 

Een veel gemaakte fout is de verdeling en plaatsing van de aansluitpunten voor het optimale resultaat is een verlichting plan dus heel belangrijk (denk dus direct naar over de ideale inrichting) zoals in de afbeelding te zien is het van belang een juiste verdeling toe te passen om donkere hoeken (dh) en licht vlekken (lv) te verkomen. Met name de donker hoeken zijn hinderlijk een overlap is prima en geeft juist een vloeiend beeld aan gezien een lamp aan de randen minder fel is. Wat ik vaak tegen kom is dat de ruimte tussen de lampen en de afstand tussen de lamp en de muur gelijk is. Dit is echter verkeerd!!  De onderlinge afstand tussen lampen behoord dubbel zo groot te zijn afstand tussen een lamp en de muur. (zie tekening)